S’han acabat les festes de Nadal i, amb elles, els copiosos àpats que les caracteritzen. Però ha sobrat molt de menjar. És el teu cas? La Cesca Dos Santos, nutricionista, et dóna alguns consells per reaprofitar aquests excedents.
Un cop passat el dinar, queda una altra tasca no menys feixuga: guardar el menjar sobrant. Abans es guardava en tapers i cap a la nevera. Com tothom estava tant tip, ningú tenia ganes de pensar què en faríem. Ara, abans de guardar, decideixo què en faré, encara que després puc canviar d’idea. D’aquesta manera se’m fa menys malbé el menjar perquè ja ho tinc pensat.
I com ho he fet aquest any? Com he començat a “reciclar” tot el menjar que m’ha quedat?
- De les verdures de l’escudella de Nadal n’he fet un puré. Com que ja les tinc separades per servir als plats, simplement les aboco al vas de triturar. Aquest any, com que havia cuit una col molt grossa, n’he separat una mica, les fulles més verdes, per a un altre plat. Si fa falta, afegeixo una mica de brou per aconseguir la textura desitjada, però també es pot utilitzar brou vegetal. És un puré deliciós per a un sopar.
- Amb els cigrons i la col que he separat, avui dinarem cigrons estofats amb vegetals. Sofregiré lleugerament una ceba, hi afegiré pastanagues a daus, la col que vaig separar, un pessic de comí, pebre negre i cúrcuma. Però també en podríem fer una crema de llegums, un puré, un humus, unes croquetes fredes, …
- De les carns en faré croquetes o un paté per untar en pa (amb la mateixa recepta de les croquetes però una mica més espesses). Les croquetes les faig amb farina d’espelta i beguda vegetal en comptes de llet de vaca. Em serveixen per acompanyar alguna verdura o una amanida en algun dinar.
- El brou sobrant tant el podem utilitzar per tornar a bullir-hi pasta o com a part integrant d’altres preparacions: arrosos, fideus a la cassola, estofats, guisats, rostits, cremes i purés de verdures o pa, …
Per sort, aquest any no ha sobrat gaire escudella i només me’n queda per un parell de vegades, si vull fer-ne sopa. L’envaso en recipients de vidre amb tancament hermètic i la congelo. Recorda que sempre que congelem en recipients de vidre, s’ha de deixar un parell de dits abans d’arribar al cap d’amunt i no tancar el recipient hermèticament fins que s’hagi congelat el líquid. Si no se’ns pot trencar al dilatar-se.