Ajuda a necessitats bàsiques / 04/08/2019

Reciclar aliments per reduir la fam al món. L’exemple de Dinamarca, Wefood

Publicat per: Jordi Julià Sala-Bellsolell

Dinamarca és un dels països de la Unió Europea que més destaca per la defensa de l’Estat del benestar. Conjuntament amb la resta dels països nòrdics, Dinamarca és coneguda per ser pionera en la implementació de polítiques socials en favor de les persones més vulnerables. En aquesta ocasió, volem apropar-vos al projecte Wefood, el primer supermercat de Dinamarca que s’abasteix d’excedents alimentaris procedents d’altres supermercats.

Wefood Aarhus, opening day
Foto: Martin Schubert / We Food Denmark

Wefood és un projecte impulsat per DanChurchAid, una entitat social de l’Església luterana de Dinamarca que té per objectiu lluitar contra la situació de pobresa que viuen moltes persones al tercer món. L’any 2016, i davant la constatació que més d’un terç de tots els aliments produïts a escala mundial acabaven a la paperera, DanChurchAid va decidir iniciar el projecte Wefood, amb la finalitat de reduir el malbaratament alimentari que es produeix a Dinamarca.

El febrer de 2016 van obrir el primer supermercat situat a Copenhaguen, i en només dos anys ja n’han obert dos més. Jan-Martin Mikkelsen, administrador del projecte Wefood, ens confirma que la iniciativa està essent tot un èxit. “No volem posar límits al projecte i precisament aquest any 2018 obrirem la quarta botiga”, explica Mikkelsen. L’administrador afirma que tots els béns provenen de supermercats, i que els productes que ven Wefood són els que es retiren de les prestatgeries perquè estan a punt de caducar, tenen un etiquetatge incorrecte o bé l’envàs que els protegeix té algun desperfecte. Malgrat aquestes petites incorreccions, els aliments de Wefood són perfectament comestibles i compleixen tota la legislació danesa.

Sobre quins productes podem trobar als supermercats Wefood, Mikkelsen afirma que varien en funció del dia. “Cada dia tenim donacions de productes i supermercats diferents, així que no podem garantir que el consumidor trobi allò que busca”, explica. Tot i això, Wefood garanteix que el producte sempre serà entre un 30% i un 50% més barat en relació amb el producte que es pot trobar en un supermercat habitual.

Aposta per la sostenibilitat

Wefood Aarhus, opening day
FOTO: Martin Schubert / We Food Denmark

La majoria dels supermercats solidaris que hi ha a Europa tenen l’objectiu de garantir l’accés a l’alimentació de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat en cadascun dels països on actuen. En el cas de Wefood, el seu objectiu principal és eminentment ecològic, i treballa amb la filosofia de reduir els aliments que anualment es llencen a Dinamarca. A més, els beneficis que Wefood pugui obtenir en vendre aquests aliments van destinats a combatre la fam a països empobrits com Sudan del Sud, Etiòpia i Bangla Desh.

El repte de garantir la sostenibilitat i evitar el malbaratament és tan important que la ministra de Medi Ambient de Dinamarca va confirmar que ella compraria productes a punt de caducar en un dels supermercats Wefood. En preguntar a l’administrador del projecte quina valoració fa de tot plegat, afirma que és genial sentir el suport que la societat danesa dona a Wefood. “Volem agrair la feina dels voluntaris, els comerciants i els proveïdors. Durant els primers dos anys hem venut més de 250 tones de béns excedents, i el més important és que beneficia els clients, el medi ambient i, sobretot, els més pobres del món”, conclou Mikkelsen.

Fes un donatiu

Politòleg especialitzat en Comunicació Política i Social. Treballant per sensibilitzar i denunciar des de l’Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals de Càritas Diocesana de Barcelona. Donant veu a les persones vulnerables podrem construir una societat més justa.

Deixa un comentari

Apunta't al nostre butlletí electrònic
imatge de tancament

Ajuda'ns a ajudar

Fes un donatiu
Simple Share Buttons