Ajuda a necessitats bàsiques / 06/04/2019

10 consells per acabar amb el malbaratament alimentari

Publicat per: Georgina Colomé

Si et preguntes què pots fer tu per evitar llançar menjar cada dia, et donem algunes idees que contribuiran al reaprofitament i a l’economia sostenible

mercat_aliments_no_malgastar_caritas_barcelona

Segurament no ho sabies però s’estima que cada persona malbarata, en només un any, 34,9 kg de menjar. Aquesta xifra ja és enorme per ella mateixa però encara augmenta exponencialment si ens referim al desaprofitament que es genera en tota Catalunya. En total, 262.471 tones.

Però, ‘què puc fer jo per acabar amb aquestes dades tan astronòmiques?’ t’estaràs preguntant. Doncs cada gest és important. Per això, et donem 10 idees molt senzilles i al teu abast per lluitar envers el malbaratament alimentari:

  1. Surt amb la llista de compra feta de casa per assegurar-te que no compres productes que no necessites. Aniràs menys cops al supermercat i reduiràs la compra impulsiva.
  2. Planifica el menú de la setmana. Que no sigui avorrit, amb menjars que t’agradin i sobretot equilibrat. La falta de temps ens porta a menjar qualsevol cosa i abandonar alguns productes a la nevera.
  3. Compra productes de temporada i de proximitat. Amb aquest tipus de consum redueixes tot l’impacte ambiental que comporta el transport d’aliments a milers de quilòmetres i contribueixes a sistemes de producció sostenibles i racionals.
  4. Fixa’t en les dates de tot allò que compres. A la nevera situa al davant allò que cal consumir abans i pensa en congelar aquells productes que ja veus que no consumiràs de forma immediata i es poden fer malbé.
  5. Coneixes la diferència entre data de caducitat i de consum preferent? Un cop depassada la data de caducitat l’aliment no és segur però, un cop depassada la data de consum preferent, l’aliment encara es manté en un estat satisfactori. Consulta quant de temps més tard es pot consumir el producte segons el tipus d’aliment en aquest enllaç.
  6. Si vas a un restaurant i et sobra menjar, demana un envàs i endú-t’ho cap a casa! En disposen la majoria de restaurants.
  7. Amb la fruita que vegis que està madura pots fer melmelades, conserves o batuts.
  8. Aprofita les restes del sopar per endur-te una carmanyola a la feina.
  9. Visca la croqueta! Si t’ha sobrat carn, peix o verdures, fes croquetes i segur que no te’n quedarà ni un bocí. Les croquetes van néixer per donar una segona vida a les sobralles.
  10. Tot i així, tens la nevera buida per a aquesta nit? Amb apps com Tupper, weSAVEeat o To Good To go menjaràs a preus reduïts mentre ajudes a salvar el medi ambient.
Fes un donatiu

Tècnica del programa de necessitats bàsiques.

Deixa un comentari

Apunta't al nostre butlletí electrònic
imatge de tancament

Ajuda'ns a ajudar

Fes un donatiu
Simple Share Buttons