Els aliments que viatgen, una iniciativa intercultural a Mataró | Blog de Cáritas Barcelona
Mataró / Mobilitat Humana / 09/06/2025

Els aliments que viatgen, una iniciativa intercultural a Mataró

Publicat per: Omaira Beltrán

El Centre Sant Pau de Càritas va acollir una trobada intercultural amb el títol “Els aliments que viatgen”, en el context del maig Intercultural a la ciutat de Mataró

Durant la trobada es va establir un emotiu diàleg entre dones i homes d’origen marroquí i senegalès, on també van participar persones voluntàries de Càritas. Els protagonistes, majoritàriament alumnes que assisteixen a classes de català, van compartir històries sobre aliments que han travessat oceans per arribar a les nostres taules. La patata dels Andes o el tomàquet i el cacau de Mèxic van servir de punt de partida per parlar de com els aliments viatgen i uneixen les cultures. Així, mentre alguns participants explicaven com preparen el cuscús amb verdures del mercat, d’altres van recordar receptes amb espècies dels seus països d’origen que aquí troben a faltar.

El cor de la reunió va ser l’intercanvi d’experiències, com si fos una sessió de cuina entre amics i amigues. Es va parlar de com el peix, la carn i les fruites es preparen de manera diferent a cada llar, però sempre amb el mateix objectiu: alimentar el cos i l’ànima. Les persones participants van coincidir a dir que encara que els ingredients puguin variar, el valor de compartir un àpat en família o amb les amistats és universal. A més, l’experiència va ser una bona oportunitat per aprendre els noms en català d’una pila d’aliments que s’utilitzen diàriament, com ara la síndria o la carabassa, unint l’aprenentatge de la llengua amb les tradicions culinàries.

La jornada va servir per constatar que el menjar és molt més que un conjunt de nutrients. El menjar és identitat, però també història, memòria i afecte. Una de les participants va explicar que les seves filles prefereixen la pizza al tradicional tagín, però que incorporen ingredients marroquins al seu plat italià favorit. Així varen aprendre que la interculturalitat flueix i transforma els plats sense perdre les arrels. En un món on els aliments viatgen més que les persones, trobades com aquesta ens demostren que cada plat té una història al darrere, i que compartir-la és la millor manera d’entendre’s.

“L’objectiu del taller és fer un viatge a través dels sentits que s’activen a partir dels aliments, i prendre consciència que molts menjars que ara formen part de la nostra cuina han vingut de l’altra banda de l’oceà”, ha explicat Omaira Beltrán, tècnica en intervenció intercultural del Programa de Mobilitat Humana de Càritas Barcelona. Beltrán ha defensat que de la mateixa manera que hem normalitzat molts aliments a les nostres taules, les persones que marxen del seu país també passen a esdevenir una part important de la nostra societat.

En finalitzar el taller, una de les voluntàries va explicar que és la dona d’un català d’origen brasiler, i que aquest fet ha modificat no només els seus àpats diaris, sinó també les celebracions que giren al voltant dels aliments. Així, les receptes viatgen i enriqueixen el nostre esperit, i ens amplien la visió del món.

Fes un donatiu

Tècnica en intervenció intercultural a Càritas Diocesana de Barcelona

Apunta't al nostre butlletí electrònic
imatge de tancament

Ajuda'ns a ajudar

Fes un donatiu
Simple Share Buttons